Tisková zpráva – Služeb Finančního arbitra České r...

Tisková zpráva – Služeb Finančního arbitra České republiky za 1. pololetí využilo více spotřebitelů.

17.07.2008 - 14:49

V Praze dne 7.7.2008

Tisková zprávaSlužeb Finančního arbitra České republiky za 1. pololetí využilo více spotřebitelů.

Za prvních šest měsíců roku 2008 obdržela kancelář Finančního arbitra České republiky celkem 306 podnětů k vyřízení, z toho bylo 55 přijatých návrhů na zahájení řízení, 132 písemných dotazů a 119 telefonických podnětů. Za celý předcházející rok 2007 bylo doručeno k vyřízení celkem 370 podnětů. Zvýšený zájem o služby kanceláře Finančního arbitra České republiky je důsledkem intenzivnější mediální činnosti, ve snaze zvýšit povědomí o této bezplatné službě spotřebitelům. Ze zahájených případů tvořily většinu především spory vzniklé s užíváním platebních karet a spory vzniklé z převodů peněžních prostředků. Došlé písemné a telefonické podněty se pak nejvíce zaměřovaly opět na platební karty a převody peněžních prostředků, dále pak na smluvní podmínky, poplatky, spotřebitelské úvěry a hypotéky.

Od počátku roku bylo Finančním arbitrem České republiky publikováno téměř šest desítek článků, rozhovorů a vystoupení v televizních pořadech. Téměř deset procent podnětů pak bylo doručeno prostřednictvím nových webových stránek, které jsou v provozu od dubna tohoto roku (www.financniarbitr.cz). Tyto webové stránky za tři měsíce zaznamenaly více jak třináct tisíc zhlédnutí. Nejvíce byly využívány návštěvníky z České republiky, dále pak prostřednictvím uživatelů z USA, Slovenska, Německa, Polska i Itálie. V anketách na webových stránkách Finančního arbitra pak hlasovalo téměř 1900 respondentů.

Dr. Ing. František Klufa

Finanční arbitr České republiky

Washingtonova 25

www.finarbitr.cz, www.financniarbitr.cz

.................................................................................................................................................................................

Finanční arbitr České republiky působí od 1.ledna 2003, a to v rámci harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie (viz. zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi). Hlavním posláním finančního arbitra České republiky je zajištění rychlého, bezplatného a efektivního vyřizování sporů klientů s institucemi mimosoudní cestou. Finanční arbitr je kompetentní k rozhodování sporů mezi tzv. převádějícími institucemi (např. banky nebo instituce vydávající elektronické platební prostředky) a jejich klienty při provádění převodů peněžních prostředků, opravného zúčtování, inkasní formy placení nebo užívání elektronických platebních prostředků. Finanční arbitr je kompetentní řešit výše uvedené spory, pokud nastaly po okamžiku účinnosti zákona o finančním arbitrovi a jestliže výše částky, která je předmětem sporu nepřesahuje ke dni podání návrhu částku 50.000 EUR. Typickým sporem je např. neoprávněné použití platební karty při platbě u obchodníka, neoprávněný převod v rámci internetového bankovnictví, neoprávněný převod finančních prostředků z účtu. Do kompetencí finančního arbitra naopak nepatří spory např. z oblasti hypoték, úvěrů, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU a další státy, tvořící Evropský hospodářský prostor. Hlavním přínosem pro klienty je rychlost rozhodování, nezpoplatněné řízení, vysoká znalost problematiky. Finančním arbitrem České republiky je s účinností od 2. ledna 2008 Dr. Ing. František Klufa.